Velkommen PC Reperasjon

PC Reperasjon hjelper deg med alle slags problemer på PCen din.

Vi har lang erfaring med å finne og reparere alle slags feil på PCer.
Du sparer både tid og penger på å kontakte oss - og du får en PC som fungerer igjen.
Normal behandlingstid på verkstedet vårt er 2-4 dager.
-Knust skjerm på iPhone? Det fikser vi.

   

Artikler

Utskrift

Her er tipsene som gir deg raskere PC.

Mer minne – Windows: Middels

Er PC-en din treg som sirup, er minne (RAM) det første du bør sjekke – og det første du bør gjøre noe med hvis du har lite minne installert.

De aller fleste har 32-bit versjonen av Vista. Det betyr at operativsystemet kan dra nytte av 3 GB minne. Minne (RAM) er blitt relativt rimelig, og det gjør ingen ting om du setter inn 4

 GB ram. Kjøper du to par med minnebrikker og setter disse i riktige minnespor (se bruksanvisningen for ditt hovedkort) får du maksimal utbytte av en minneoppgradering. 

installere minne

Flere biter – Windows Vista: Middels

Er du ekstra interessert i høy ytelse kan du forsøke å oppgradere selve operativsystemet fra 32-bit til 64 bit.

Mot et lite vederlag får du tilsendt en DVD med en 64-bit versjon av ditt operativsystem . Før du gjør dette må du sjekke at du har en PC som støtter et 64-bit operativsystem.

Du finner mer informasjon om dette om du følger linken over.

En av hovedårsakene for at du skal gå for et 64-bit operativsystem, er at du kan sette inn langt mer minne enn 4 GB. Har du for eksempel Vista Home Basic kan du sette inn 8 GB minne. Har du Vista Ultimate kan du putte på hele 128 GB minne. Hovedkortet ditt vil nok likevel sette grensen lenge før.

Sjekk hvor mye minne hovedkortet ditt tåler før du bestiller minne. De fleste hovedkort vil trolig stoppe på 8 eller 12 GB minne.

Skal du kjøpe PC med Windows 7, så anbefaler vi at du velger 64-biters versjonen.

RASKERE: Du merker kanskje ikke at PC-en blir raskere ved å flytte  sidevekslingsfilen, men du unngår kanskje at den sakte, men sikkert  blir tregere på grunn av en ekspanderende sidevekslingsfil.
RASKERE: Du merker kanskje ikke at PC-en blir raskere ved å flytte sidevekslingsfilen, men du unngår kanskje at den sakte, men sikkert blir tregere på grunn av en ekspanderende sidevekslingsfil.

3. Flytt sidevekslings-filen – Windows: Vanskelig

Selv om operativsystemet forsøker å bruke det fysiske og raske minnet (RAM) så mye som mulig er ikke dette alltid like hensiktsmessig.

Windows (og andre operativsystemer for den sak skyld) bruker derfor harddisken som et virtuelt minne.

Data i dette virtuelle minnet er lagret i en sidevekslingsfil.

Denne filen kalles også noen ganger Swap-fil, og på engelsk betegnes begrepet som «paging».

I Windows får denne sidevekslingsfilen lov til å vokse når den har behov for det.

Over tid kan denne filen bli kraftig defragmentert, noe som betyr at den har spredt seg over hele harddisken.

Det gjør at det tar lengre tid for Windows å lese filen. For å løse dette bør du lage en egen liten partisjon, helst på en egen harddisk, som du kun bruker til sidevekslingsfilen.

Da unngår du at defragmentering blir et problem. For å opprette en separat partisjon må du åpne «Diskbehandleren» i Windows. Her må du legge til en partisjon, på for eksempel 10 GB, på en av harddiskene dine (helst på en annen harddisk enn den operativsystemet bruker).

Kall den gjerne «Sideveksling» så du husker hvorfor den finnes.

Når du har gjort det må du gå til Kontrollpanel -> System -> Avanserte innstillinger og klikk «Endre».

Klikk bort krysset for «Automatisk håndtering av... ». Du må nå velge harddiskpartisjonen du laget over (helst på en harddisk som det er lav aktivitet på). Velg at systemet skal styre størrelsen på filen og klikk «Bruk».

Du må nå klikke «OK» noen ganger og restarte PC-en når den ber om det.

I innstillingene kan du velge å beholde en sidevekslingsfil på OS-harddisken, men om du har en fast installert harddisk nummer to trenger du ikke det.

Bruker du for eksempel en ekstern eSATA-harddisk bør du også beholde en sidevekslingsfil på harddisken operativsystemet ligger.

Raskere harddisk – Windows: Middels

Har du operativsystemet ditt liggende på en eldre, treg harddisk (5400 rpm), kan du ha noe å hente på å oppgradere til en raskere harddisk på 7200 eller 10.000 rpm - eller velge en såkalt SSD-harddisk.

Det er også mulig du har noe å hente på søketiden, tiden bruker på å hente opp informasjon, ved å installere en ny harddisk, selv om det ikke har skjedd veldig mye her de senere årene.

Såkalte SSD harddisker har begynt å bli oppnåelige for oss vanlige PC-brukere og kan være et bra alternativ.

En SSD harddisk kan spare deg for strøm og den er stillere enn en vanlig harddisk, siden en SSD harddisk ikke har bevegelige deler.

Et godt råd er å bruke en harddisk til operativsystemet og programmer og en annen til dokumenter, bilder, film med mer.

Kontroller oppstarten – Windows Vista: Middels

Har du installert mye programvare på PC-en din vil du sikkert ha opplevd at mange ønsker å starte opp når du starter opp PC-en – og i tillegg gjerne har en eller flere tjenester kjørende til enhver tid – selv om du bare bruker programmet en gang i ny og ne.

Det første du bør gjøre er å ta en kritisk gjennomgang av hvilke programmer som er installert på PC-en din (Kontrollpanel -> Programmer). Avinstaller alle programmer du ikke bruker.

Gå nå til Start-feltet og skriv MSCONFIG.

Velg fanen «Oppstart».

Du må nå gå kritisk gjennom alle oppføringer og forsøke å avgjøre hva som kan fjernes og hva du ikke bør ta bort.

Vil du være på den sikre side, bør du ta en restart av PC-en for hver endring. Får du problemer, må du gå tilbake og på ny merke programmet eller tjenesten du tok bort.

Bedre grafikk – Windows: Middels

Sliter du med å spille av høyoppløst materiale (HD-film) eller har spill PC-en ikke klarer å dra rundt?

Da kan det være på tide med et nytt grafikkort. Det trenger ikke koste all verden. Du kommer langt med 400-500 kroner.

Se etter kort i GeForce 8- og 9-serien og ATI Radeon HD-serien.

Oppdater alle drivere – Windows: Enkelt

I ny og ne lønner det seg å sjekke at du har oppdaterte drivere på viktige komponenter som hovedkort, grafikkort og andre enheter. Her må du stort sett sjekke hos produsentene, selv om det er noen som blir levert via Windows Update.